Diensten
Een groot deel van de werkzaamheden van een architect betstaat uit adviseren, het bouwkundig uitwerken van het ontwerp en het begeleiden van het proces.
Van Haasteren Architectuur heeft door veel bouwkundige ervaring de benodigde kennis om ideeen om te zetten in realiteit. Ook ondersteunen we graag externe partijen bij delen van het bouwproces.
Haalbaarheid
Om te kijken of uw wensen haalbaar zijn wordt er in een haalbaarheidsonderzoek naar verschillende aspecten gekeken.
Er kan een haalbaarheidsonderzoek gedaan worden voor gebouwen van verschillende groottes; van de bouw van een berging tot de nieuwbouw van een verzorgingstehuis.
Om de verschillende aspecten te toetsen zal er eerst een Programma van Eisen opgesteld worden in overleg met de opdrachtgever.
Hierna kan op een of meer van de onderstaande punten een toets plaats vinden soms door middel van een 3d massastudie of
de plaatselijke regelgeving te toetsen.
Ruimtelijk onderzoek, massastudie en zonnestudie
Met een ruimtelijk onderzoek wordt er gekeken naar de mogelijkheden binnen een bestaande of nieuwe ruimte. Door middel van een ruimtelijke studie wordt er gekeken of er een oplossing gevonden kan worden voor het
vraagstuk.
Er kan bijvoorbeeld met schetsen gekeken worden wat er mogelijk is door het herindelen van een gebouw. Dit kan bijvoorbeeld het herindelen van een verdieping van een woning zijn, het splitsen van een speellokaal tot twee leslokalen bij een school of het uitbreiden van het aantal werkplekken in een bestaand pand.
Met behulp van 3d massa's kan er gekeken worden naar de beste plek om een woning op een kavel te plaatsen ivm bezonning maar ook of het mogelijk is om een gebouw in functie te wijzigen.
Ruimtelijke ordening en bouwregelgeving
bestemmingsplan, omgevingsvergunning & vergunningsvrijbouwen
In Nederland is er een diverse wetgeving op het gebied van bouwen. Om te kijken of een idee realiseerbaar is, kijken we eerst naar
het geldende bestemmingsplan. Hierin staat bijvoorbeeld de maximale bouwhoogte, het maximale volume of het maximale oppervlak vermeld. Veel bestemmingsplannen zijn
te zien via ruimtelijkeplanen.nl.
Voor de bouwregelgeving en de aansturing van de procedures rond om het indienen en van bouwvergunningen zijn het Besluit
omgevingsrecht (BOR) en de Regeling omgevingsrecht (MOR).
Bouwkundige toezicht
Voor diverse opdrachtgevers hebben we bouwkundig toezicht gehouden gedurende het bouwproces.
Hierbij wordt getoetst of de kwaliteit voldoet aan de aangeboden kwaliteit. Ook wordt er gekeken naar veiligheid op de bouw. Om alles in goede banen te leidien wordt er een planning opgesteld en wordt het project financieel bewaakt.
Hierin worden termijnen beoordeeld en meer- en minderwerk getoetst aan marktconformiteit.
Conditiemeting volgens NEN 2767
Om te bepalen wat de onderhoudsbehoefte aan bestaand vastgoed is en als basis voor een meerjaren onderhoudsplanning maken we eerst een Condietiemeting of Nulmeting van uw vastgoed. Hierin wordt geken naar de conditie van alle gebouwonderdelen.
Ook gaan we een gesprek aan met de eindgebruikers hoe die het pand in het dagelijks gebruik ervaren.
Door het gebouw onderhoud op peil te houden wordt verval van het pand voorkomen en hebben de eindgebruikers een medium om problemen aan te kaarten (niet meer bedienbare ramen, slechte luchtkwaliteit, slecht functionerende verwarming).
Door een jaarlijkse of twee jaarlijkse controle te houden is er optimaal objectieve controle te houden.
MJOP, meerjaren onderhouds planning
In de meerjaren onderhouds planning wordt een planning gemaakt voor het noodzakelijke onderhoud met de daarbij behorende kosten. De noodzaak voor onderhoud is een combinatie van het reglier onderhoud en het achterstallig onderhoud voortkomend uit de nulmeting. Vaak is het handig om vooraf ook het gebruik van het pand en het toekomstige gebruik te bepalen. Hierdoor kunnen strategische beslissingen meteen mee genomen worden. Hierdoor kunnen deze kosten direct meegenomen worden bij het vaststellen van de begrotingen voor de komende jaren.
Details, bestekken en werktekeningen
Het proces van ontwerp tot realisatie is verdeelt in verschillende fases, afhankelijk van de grootte van het project zijn dit:
- Schets ontwerp
- Voorlopig ontwerp
- Definitief ontwerp/ vergunnings tekeningen
- Bestekstekeningen en stukken
- Werktekeningen
- Bouwbegeleiding
3D visualisatie interieur en exterieur
3D visualisatie heeft vele mogelijkheden. Het wordt door Van Haasteren Architectuur gebruik voor het schetsontwerp om tot een goed ontwerp te komen. Maar is ook een hulpmiddel om het ontwerp te visualiseren voor opdrachtgevers.
Ook worden er vaak 3d impressies voor verkoop en presentatie doeleinden gebruikt.
Wij gebruiken verschillende 3d pakketen met een verschillende mate van realisme, van fotorealistisch tot schetsmatig.
BIM, Building Information Model
Wat is BIM?
BIM staat voor Building Information Model of Modelling. Dit is een digitaal 3d model van het bouwwerk dat niet uit losse lijnen bestaat maar uit bouwdelen met de bijbehorende informatie. Een voorbeeld hiervan is een kozijn dat bijvoorbeeld is opgebouwd uit hout en glas.
Omdat het bouwdelen zijn is het kozijn niet alleen op de plattegrond en in de gevels te zien maar is ook het aantal m2 glas en het aantal m1 kozijnhout hieruit te halen. Maar ook eigenschappen als geluidswerendheid van de gevel en warmteweerstand zijn uit het model te herleiden.
In plaats van het traditionele van grof naar fijn werken wordt er steeds meer detail informatie aan het model toegevoegd zonder dat de eerste opzet verloren gaat. Een voorbeeld hiervoor kan een muur zijn die in het eerste ontwerp alleen de plaats, geschatte dikte en gewenste warmteweerstand mee krijgt,
later in het proces zal dit verfijnd worden door de bijvoorbeeld het type isolatie hierin toe te voegen. De opbouw van de muur is dan weer voor verschillende doeleinde te gebruiken, van het uitrekken van het aantal m2 isolatie tot een gewichtsberekening van het gebouw.
Doordat alle informatie van verschillende partijen in een model wordt verwerkt is ook in het ontwerp stadium al te zien als er bijvoorbeeld een leiding en een spant elkaar kruisen.
Binnen het BIM model bevinden zich alle elementen op de juiste plaats en worden detailtekeningen en bijvoorbeeld kozijnstaten ook gegenereerd uit de data die aanwezig is, hier wordt dan de detaildata vaak 2d overheen geprojecteerd. Omdat de koppeling met het
oorspronkelijke model blijft bestaan zullen wijzigingen direct zichtbaar zijn ook in de detailtekeningen. Hierdoor zullen faalkosten afnemen. BIM modellen zijn met diverse software pakketten te tekeken, het integreren van de bouwelementen van de diverse partijen is alleen
mogelijk als er een goede coordinatie is en vooraf duidelijke afspraken zijn.
Om het BIM model goed te laten werken is het belangrijk dat de data van de diverse partijen goed beheerd wordt in het centrale model. De rijksgebouwendiens heeft bijvoorbeeld een norm uitgebracht voor BIM modellen
"Rijksgebouwendienst BIM Norm" hiermee is de integratie van de aangeleverde modellen in het centrale model eenvoudiger